Bahan-Bahan
1 ekor | ayam kampung, dibersihkan, dibuang lemak dan dipotong 8 |
1 sudu besar | minyak masak |
8 keping | halia tua |
2 | bunga lawang |
8 keping | cendawan Shiitake kering, direndam sampai lembut |
4 biji | telur rebus (sebaik-baiknya ayam kampung) |
Untuk hiasan: | |
2 tangkai | daun ketumbar |
Campuran perasa (dicampur dalam satu mangkuk): |
|
1 sudu besar | MAGGI® Sos Tiram |
1 sudu besar | kicap pekat |
1 sudu kecil | minyak bijan |
1 kiub | MAGGI® Kiub Pati Ayam |
2 sudu kecil (atau secukup rasa) | gula |
400-500 ml | air |
Cara Memasak
1. Panaskan minyak masak dalam kuali. Bila minyak dah panas, masukkan bunga lawang dan tumis hingga keperangan.
2. Kemudian, masukkan campuran perasa dan biarkan mendidih. Bila ia mula menggelegak, masukkan kepingan ayam.
3. Masukkan pula cendawan Shiitake. Turunkan suhu kepada sederhana, masukkan telur rebus dan biarkan ia mereneh selama 30-40 minit atau sehingga ayam benar-benar masak dan kuah semakin sedikit serta menjadi pekat.
4. Setelah siap, senduk ayam keluar, telur dibelah dua dan hiaskan dengan daun ketumbar.
5. Hidangkan dengan nasi kukus.
2. Kemudian, masukkan campuran perasa dan biarkan mendidih. Bila ia mula menggelegak, masukkan kepingan ayam.
3. Masukkan pula cendawan Shiitake. Turunkan suhu kepada sederhana, masukkan telur rebus dan biarkan ia mereneh selama 30-40 minit atau sehingga ayam benar-benar masak dan kuah semakin sedikit serta menjadi pekat.
4. Setelah siap, senduk ayam keluar, telur dibelah dua dan hiaskan dengan daun ketumbar.
5. Hidangkan dengan nasi kukus.
No comments:
Post a Comment